Kategorier
gamla inlägg Tillgänglighet

Nya Sandvik.com, vilket mörker!

Man upphör aldrig att förvånas.

Martin Edenström på mkse.com uppmärksammar idag att Sandvik lanserat ny websajt. Den nya webbplatsen är tekniskt sett något som har en nivå som är ca år 1999. Det är frame-set, en massa bilder för navigation och annat utan beskrivande alt-texter, irriterande rullister, javascript-menyer utan no-script-alternativ, rullgardinslistor utan ”submit”-knapp osv osv.

Så här ser den nya webbplatsen ut om man stänger av visning av bilder i browsern:

Precis som ovan ser även sajten ut i min Android-mobil och iPad utan att jag stängt av visning av bilder.

Vart du än går på sajten så står det bara www.sandvik.com i adressfältet. Inte så bra i sökmotorhänseende. Och inte så bra om man hade tänkt bokmärka en sida eller tagga den i Delicious eller liknande. Det är då bara förstasidan som går att bokmärka/tagga.

Det finns en ”Dela denna sida” funktion längst ner på sajten. Den fungerar inte alls i Firefox på Mac. Men i Safari lyckades jag dela en länk på Facebook.

”In Verarbeitung”

Om du hör till de ca 40% (aktuell siffra?) av användare som INTE surfar via InternetExplorer, Gå till denna sida och välj något språk i ”droplisten” längst ner på sidan.

I Safari/Mac ser det då ut så här efter ca 10-15 sek:

I Firefox/Mac blir det ännu mer tragikomiskt (klicka på bilden för förstoring):

Uppe till höger på sidan blinkar texten ”In Verarbeitung” i röda stora bokstäver. Antar att det betyder ”Under construction” och jag tänker åter på År 1999 och irriterande animerade vägarbetsskyltar på halvfärdiga ”hemsidor”.

Man kan ju hoppas att denna webbplats var billig att få gjord. Men jag är rädd att Sandvik betalat dyra konsultarvoden för detta. Skamligt att leverera sån bedrövlig kvalité och bedrövligt av ansvarig beställare att ha så skamligt dålig koll så man godtar en leverans som denna. Undra om Sandvik skulle godta att få VHS-bandspelare leverarade till sig om det var Blu-ray-spelare de tänkte köpa?

Skulle vara väldigt intressant att låta en av alla de kompetenta webbyråerna vi på SiteVision samarbetar med räkna på vad det i tid och pengar skulle kosta att bygga en (grafiskt och layout-mässigt) exakt likadan webbplats i SiteVision som då skulle vara 100% tillgänglig, fungera i alla webbläsare, ha en div-baserad layout, vara mycket snabbare i laddningstid och förmodligen 100 ggr lättare att administrera (något jag inte har möjlighet att kolla på befintliga sandvik.com). Förmodligen åtskilligt billigare.

2010-10-07: RÄTTELSE

Det hela handlar inte om leverans av ”VHS istället för Blu-ray”. Utan ”VHS i väntan på Blu-ray.” (för att hänvisa till min tidigare liknelse). Se kommentaren från Kenneth nedan.