Kategorier
Event Teknik Tips och tricks

Min verktygslåda för föreläsningar

loggor för evernote prezi bambuser och kortanu

Jag höll en föreläsning idag för Handelskammaren i Uppsala. Och som tidigare så blir folk nyfikna på min uppsättning av tjänster och pryttlar som jag använder mig av när jag föreläser. Jag kom på att det kanske distraherar en del att jag har så mycket för mig även om jag själv knappt reflekterar över vilka tekniska apparater, program och tjänster jag använder mig av när jag föreläser eftersom jag kört med denna setup så länge nu.

Så här ser mitt standardupplägg ut då jag ska föreläsa eller hålla en kurs:

1. Prezi

Istället för Powerpoint/Keynote använder jag mig av Prezi. Mycket enklare att skapa presentationer i, bättre integrering av Youtube-klipp och trevligare presentation är de tre viktigaste skälen till att jag använder Prezi. Här kan ni se en meta-prezi-presentation som jag översatt till svenska och som handlar om hur man skapar bra Prezi:

Precis som med andra presentationsverktyg så kan man överdriva användningen av de tekniska möjligheterna som finns att skapa schwoooshiga övergångar mellan bilderna. Undvik det! Mina prezis finns här.

2. Evernote + korta.nu

Istället för att skriva alla mina stolpar och noteringar i presentationen och låta alla läsa dem tillsammans med mig när jag pratar så skriver jag dem i ett dokument i Evernote. Sedan delar jag det dokumentet publikt på nätet så alla deltagare (och andra intresserade) kan hitta det. För att detta dokument (med en fruktansvärt lång och krånglig adress) ska gå att hitta så skapar jag en kortväg till den. Oftast via korta.nu för där man kan få välja ord istället för en slumpmässig kort-adress. Då blir det egentligen det enda som deltagarna behöver anteckna från föreläsningen. För i det dokumentet kan jag fylla på med svar på frågor som dyker upp, länkar till mer relevant info om aktuella ämnet, mina kontaktuppgifter osv. Ett exempel på hur ett sådant dokument kan se ut kan ni se här.

3. Bambuser

När tekniken i lokalen och arrangören tillåter så brukar jag direktsända mina föreläsningar via webben med Bambuser. Gratistjänst som fungerar fantastiskt bra. Det går att sända från datorn och via proffskameror/mikrofoner eller bara direkt från mobiltelefonen via 3G. Jag brukar oftast använda en HD-webbkamera (kostar ca 500.-) och en mycket smidig kondensator-mikrofon som heter Samson Go Mic (också ca 500.-). Då får man en hyffsad bild men framför allt ett helt ok ljud. I regel brukar jag ha lika många som följer med via nätet som finns i lokalen. Och det beror bl.a. på att då jag börjar sända så skickas sändningen ut via mitt twitterkonto och facebook. Några är det alltid som ramlar in och börjar följa föreläsningen. Mitt bambuserkonto finns här.

Jag är alltid beredd på att teknik kan strula. Och det händer ibland att jag inte lyckas Bambusa, att projektorn inte funkar ihop med min dator/ipad och att Internetuppkopplingen fungerar. Då kör jag med det som funkar. Ren torrsim helt utan teknik om det så behövs. Och även om inget annat skulle gå så är Evernote-dokumentet det viktigaste. Just idag så funkade allt annat utom Evernote. På något vis så har Evernote-dokumentet bytt adress sedan jag la upp det igår så det går inte att nå via den korta.nu-adress jag angav på föreläsningen. Hoppas alla deltagare hittar det ändå via detta blogginlägg eller om Handelskammaren kan vara vänliga och maila ut den riktiga länken.

Dokumentet för dagens föreläsning finns här!

Uppdatering 2012-03-16: Har nu fått snabbt svar från Anton Lindqvist som administrerar Korta.nu och han har nu fixat till det Evernote förstörde för mig. Så nu går dokumentet även att hitta via korta.nu/chamber2012 som jag angav på föreläsningen igår.
Tack för det Anton!!