Kategorier
Event gamla inlägg

Fyra event, 2 genomförda och 2 kommande

Digitalis filosofi

I måndags var jag på ett lanseringsseminarium för boken ”Digitalis filosofi”. Det är en skrift på ca 70 sidor som .SE-stiftelsen har gett ut i sin serie Internetguider (nr 13). Författarna lovar i beskrivningen av boken att de ska ge ”ett både djupare och vidare perspektiv på den digitala världen än man vanligen stöter på. Det är första gången på svenska som Internet skärskådas på detta sätt.Vi berättar om hur det mesta som händer på nätet och med digitaliserad information är osynligt, på många fler sätt än vad som framkommer i den vanliga rapporteringen. Det påverkar oss också på ett mänskligt plan på oväntade sätt.

Det var ca 40-50 personer som samlades på Scandic Royal Plaza för en 1.5-timmars genomgång och diskussion.

Hela rasket finns att beskåda för den som är intresserad eftersom Richard Gatarski direktsände hela seminariet:

Jag har ännu inte hunnit läsa mer än de 15 första sidorna av boken. Men kommer att återkomma till den då jag läst hela. Boken finns att beställa gratis och av det jag hörde på seminariet och det jag sett och läst hittills så rekommenderar jag er att beställa och läsa den.

Av det lilla jag sett på Twitter och i övrigt på nätet så tyckte många att upplägget hade kunnat vara ett annat på seminariet. Och jag kan hålla med att det blev för lite utrymme för diskussion. Men det var ju även bara 1.5 timme att disponera.

Ett bestående minne är iallafall när de (som även är första ”fantasieggande exempel i boken”) visar en reklamfilm som troligen LG gjorde förra året och som blev en viral succé på Youtube. Filmklippet gick ut på att en ung man med en avancerad mobil och dess pekskärm kunde överföra smekningar till tjejen han ”tjuvtittade” på via mobilen. En mycket sexistisk och shablon-artad reklamfilm i min mening. Filmtekniskt snyggt gjord men i övrigt inget särskilt förutom att den var just väldigt sexistisk. Och reaktionerna blev även starka då författarna ville veta vad publiken tyckte. Många upprörda känslor och ingen enda sa något till försvar för författarna. Och denna händelse tidigt i seminariet satte lite prägel på resten av seminariet vilket var lite synd (se ca 10 min i inspelningen ovan). Retoriskt sett var det lite väl chansartat att ha med något så kontroversiellt så tidigt i seminariet. Mycket intressant var det iallafall och jag ska som sagt återkomma när jag läst boken för ytterligare reflektioner.

Unga på Internet

Som jag nämnde i tidigare blogginlägg blev jag ombedd att komma och hålla en temakväll om unga på internet. Det var föräldrar på en av barnens skola som efterfrågat detta redan innan sommaren. Jag erbjöd mig att hålla i det hela. När jag kom hem frågade frugan vad jag vet om det? 😉 En berättigad fråga. För jag är varken ung eller har jobbat med frågan. Men bubblan är underbar och där finns hjälp att få. Det var också därför jag visste att jag kunde ta på mig uppdraget. Med bubblan menar jag den samlade skara på ca 500 personer jag har kontakt med via Facebook, Twitter och min blogg. När jag twittrade och bloggade om ämnet fick jag in en rad mycket användbara tips och referenser på mycket bra källor. Det var nog iofs en av de mest omfattande research jag fått göra för en dragning på en timme. Men jisses vad mycket jag lärde mig. Hoppas även få chansen att hålla samma dragning fler gånger framöver på andra skolor och i andra sammanhang. Här är mina ”slides” från dragningen:

 

Det kom inte så många som jag hoppats på. Men det blev ändå en intressant och bra diskussion efter min dragning. Och deltagarna verkade nöjda med vad kvällen gav. En anledning till den dåliga uppslutningen kan vara att jag tillsammans med skolan gjorde allt för att förvilla alla med olika datum för när temakvällen skulle vara. Sedan har jag även känslan av att de som kom var folk som redan hade rätt bra koll både på vad som försigår på nätet och vad deras barn gör där. De som efterlyst temakvällen var nog inte där.

Kommande evenemang:

Mindtrek 2009

Om några dagar åker jag till Finland för att delta i Mindtrek i Tammerfors 1-2 oktober. Jag ser mycket fram emot att få lyssna på en lång rad mycket intressanta talare och kanske ännu mer att få nätverka med drygt 700 internet-entrepenörer, forskare, studenter. En av keynote-talarna är Chris Messina. Jag har följt en webcast som heter Socialweb TV i 1.5 år där han är en av fyra upphovsmän. Ska bli sjukt kul att höra denne internationella web-geek live.

Ser även fram emot att få träffa några Twitter och Facebook-vänner i köttrymden för första gången.

the NEXT event

Wednesday Relations är en eventbyrå som ordnar många intressanta seminarier. Johan Ronnestam arrangerar ett event den 8/10 som heter the NEXT event. Jag blev MYCKET glad när beskedet kom förra fredagen om att jag var en av 10 utvalda som fått blogpass till eventet. Det innebär att jag tillsammans med 9 andra får komma dit bara för att blogga hejvilt om/från/under dagen. Och det är med stor ödmjukhet och lite darr-darr i fingrarna jag bänkar mig med min EeePc på Södra Teatern om 1.5 veckor i sällskap av några av Sveriges bästa bloggare på området. Det betyder mycket för mig och min blogg.

the NEXT event är en heldag om ”inspiration och nytänkande för dig som jobbar med kommunikation och varumärken.” Vi har hört liknande slogans tidigare och jag får ofta inbjudningar i jobbet att vi för femsiffriga belopp kan få sponsra liknande event. Men sådana event blir ju även mycket färgade av sina sponsorer. När deltagarna själva då också ofta betalar tusentals kronor för en heldag kan man ju även bli lite besviken när det är väldigt mycket säljpitch och väldigt lite inspiration. Men nu ska Ronnestam ändra på detta. Han har haft fria händer att bjuda in talare. Och även om några av namnen på talarlistan är relativt okända namn för mig så litar jag på Ronnestam när han säger sig ha fått ihop ”Sveriges intressantaste mix av talare inom ämnen som kommunikation, varumärken, marknadsföring, sociala media och reklam.”