Kärleksförklaring nr 9 i #blogg24: Bubblan

Jaiku logo

Idag tänkte jag hylla Bubblan som nummer 9 av mina 24 kärleksförklaringar. Bubblan är en mycket odefinierbar grupp människor. Men det var i en grupp på Jaiku några år in på det nya milleniet som jag började förstå vad sociala medier verkligen var och varför detta skulle ändra vårt sätt att kommunicera för all framtid.

Jaiku kan man beskriva som föregångaren till Twitter: en mikroblogg där man kunde skriva korta statusmeddelanden. Sedan fanns till skillnad från Twitter även möjligheten att kommentera en statusuppdatering vilket gav möjligheten till långa diskussionstrådar under en status. Detta har Twitter fixat till under resans gång så det även på Twitter går att spåra en tråd/diskussion bakåt och hur den hänger ihop.

I den öppna och löst sammanhängande sammanhållningen på Jaiku byttes tankar, tips och idéer om precis allt: Högt och lågt. Och genom de kontakter som skapades där så träffades också många i mindre och större grupper även face-to-face för att diskutera webbens utveckling. Flera av de jag lärde känna där och då några år in på nya årtusendet är de som sedan dess varit och förblivit stora inspirations- och kunskapskällor.

Det går inte att räkna upp alla vid namn, dels för att jag inte minns vilka som var med då jag kom in i gemenskapen. Dels är det svårt då det är en grupp som vuxit snabbt och nu innefattar många hundra. Ni som hör till denna bubbla är de som vill räkna sig till den. Och därmed får ni även ta del av denna kärleksförklaring.

Att idag försöka hitta Twitterkluster och Facebookgrupper som fungerar likadant som Jaiku-bubblan är svårt. För om vi då var en bunt entusiaster där många av oss då var lite ensamma på vår kant och på den arbetsplats vi just då befann oss på, så är de flesta av oss idag i full färd med att försöka få med oss så många som möjligt i denna härliga kommunikationsrevolution som fortfarande pågår. Och som det ibland kan kännas går lite för långsamt på vissa håll. Vi är inte lika transparenta som vi var förrut. Vi har väl alla också fått lite för mycket folk att hålla reda på. Men fortfarande är det härligt att träffa på de tidigaste vännerna och kontakterna jag lärde känna. Det är på konferenser som Webbdagarna och Internetdagarna som det händer. Och det är också härligt att se hur nytt fräscht, kunnigt och inspirerande folk hela tiden fyller på den allt större gemenskapen.

Joakim Jardenberg beskrev denna Jaikububbla i blogginlägg hösten 2009 och förklarade redan då den ursprungliga bubblan som död. Men att den dött till förmån för att nya bubblor bildats och fortfarande bildas hela tiden. Så det är egentligen ingen tragiskt ledsen död, utan mer en naturlig utveckling och evolution.

Jag minns faktiskt hur jag kom i kontakt med bubblan och via vem det var. Det var nämligen så att jag satt och googlade efter folk som skrivit smarta och bra saker om webbtillgänglighet 2004 och hittade detta blogginlägg av Per Axbom. Så det var @Axbom som introducerade mig i Jaikububblan. Hade han inte gjort det hade jag kanske snubblat på någon annan senare. Men jag är evigt tacksam att jag gjorde den googlingen och är glad att jag lärde känna dig Pelle!

Några av de mest luttrade i Jaikububblan hade varit på nätet mycket längre än jag. För jag kopplade upp mig hemma för första gången 1998 i samband med en distanskurs i programmering på Uppsala Universitet. Jag och kursarna satt och löste inlämningsuppgifter hemma och höll kontakten via ICQ. Minns att det fick tuta upptaget länge när jag skulle ladda hem hela Javas JDK via en 49kbit/sek modemuppkoppling. Loth Hammar var en av mina kursare på den kursen och en av dem jag hade mest kontakt med mellan kurstillfällena på Universitetet. Ännu en nätkompis som jag haft kontakt med sedan dess och träffat på i olika sammanhang då både hon och jag farit runt lite hit och dit i olika jobb sedan då.

Tack bubblan för allt ni gav mig! Tack för att jag fortfarande får vara er vän! Tack för att jag tillsammans med er får uppleva denna spännande tid! Älskar er allihop! Ni vet vilka ni är 😉