Kärleksförklaring nr 8 #blogg24: FM – själva definitionen på skön snubbe

Fredrik Marcus går runt i Vasastan som en vanlig man. Som dagens outfit har han valt... torskdräkt

Fredrik Marcus går runt i Vasastan som en vanlig man. Som dagens outfit har han valt… torskdräkt

Det finns några människor omkring oss som gör det där lilla extra för att bjuda på sig själv. Fredrik Marcus är en av dem.

Det är ganska precis tre år sedan jag första gången träffade på denna speciella man. Vi har en gemensam vän, Johan Ronnestam, som hade bjudit in Fredrik till ett Pecha Cucha event som vi arrangerade tillsammans. Pecha Cucha-formatet går ut på att varje talare får visa 20 bilder som visas i 20 sekunder vardera. Detta ger en total talartid på 6 min 40 sek innan nästa talare tar vid. Fredrik, eller FM som han kallas, berättade då om sitt pågående fotoprojekt ”Dagens outfit”. Här nedan kan du se FMs dragning i sin helhet:

Då FM jobbar som Creative Director på Creuna ingår det i hans jobb att vara creativ. Och det har han verkligen visat prov på i veckor, månader och år med ”Dagens Outfit”-projektet. Det hela blev ett flera år långt projekt som ledde till fotoutställning mm. Och det har varit fantastiskt att följa det.

Här kan ni se ett exempel på en kreativ Dagens Outfit-bild med lite photoshoppande som komplement (klicka på bilden för att komma till inlägget på Facebook):

 

Här kan ni se över 700 bilder på FM.

 

Vilken bok lyssnar han på?

Förutom att jag följt Dagens Outfit så har vi haft kontakt via Facebookgrupper och andra forum. Och när det gäller FM så har jag redan förklarat min kärlek till honom tidigare. Han personifierar begreppet ”skön snubbe” och jag brukar tacka honom för att han gör Internet och världen till en lite bättre plats. Så när FM dök upp på Storytels reklam ”Vilken bok lyssnar han på?” så var jag (liksom så många andra) tvungen att ta en selfie med FM och tagga honom i bilden (jisses vad många sådana taggningar det måste ha blivit från de ca 1800 Facebookvännerna han har):

Äntligen fick även jag ta en #fmelfie! Passade på att inviga fotografen Derya i personkulten kring @fm

Ett foto publicerat av Daniel Erkstam (@erkstam)


FM fortsätter att briljera. Och det han just nu är mest värd all vår kärlek för är den privata valkampanj han drog igång i höstas…

Bästa valkampanjen 2014

FMMitt under valrörelsen i sommar/höst så kom FM på att han måste göra en variant av ett visst partis valkampanj. Originalbudskapet går ut på att vi borde hjälpa flyktingar i sina hemländer istället för att ta emot dem hit. Jag tänker varken länka till partiet i fråga eller visa en version av originalbudskapet, men jag gissar att ni vet vilka de är och hur originalbudskapet ser ut. FM gjorde först ovanstående bild och uppmanade sedan folk att skicka sina bilder till honom med liknande budskap. Sedan satt FM och photoshoppade in texter i deras bilder och skrev ut dem som valaffischer som han sedan postade runt om i Stockholm. Kärnan i kampanjen var att visa på vilken samling fantastiska människor vi har fått i vårt land tack vare att vi låtit folk få komma hit och få en fristad här.

När kampanjen rullat ett tag var det några hjälpsamma som satte upp sajten dahadejagintefunnitshar.se där man kan skapa sin egen kampanjbild.

Detta är en mycket viktig kampanj och en bra motpol till de främlingsfientliga vindar som blåser i vårt land. Jag är stolt att de som har något att säga till om står emot och låter de främlingsfientliga stå helt utanför makt. Både på lokal och nationell nivå.

Eftersom det främlingsfientliga partiet (som FMs ovanstående kampanj var en direkt motkampanj mot) nu har bestämt sig för att det nyval som ska ske till våren ska bli en omröstning om Sveriges flyktingpolitik så är jag glad för att FM dragit igång denna kampanj igen. Vad vore vårt land utan inflytande från andra kulturer, folk, individer?

Så ja, jag är evigt tacksam FM att din farfar kom hit en gång så att du finns här.

Keep up the good work my friend!!