Kärleksförklaring nr 17 #blogg24: Knivsta

Bostadsrättshus i centrala Knivsta, Junior LivingJag har redan tidigare hyllat min favoritstad Uppsala, min födelsestad Kiruna och Finland, under #blogg24. Men nu vill jag även hylla min nuvarande bostadsort Knivsta.

Knivsta är så bra och lagom på alla sätt och vis. Vi bor lite utanför själva tätorten. Men det är ju Knivsta som är vår hemmakommun och närmaste centrum.

Huset på bilden är ett omdiskuterat hus i centrala Knivsta. Några menar att det är skitfult. Andra att det är snyggt. Det är i vilket fall som helst fyra hus med ungdomslägenheter i ett koncept som heter ”Junior Living”. Och vår äldste son köpte lägenhet där tidigare i höst och trivs bra där. En bit bort kan man skymta Knivsta kommuns fina nya kommunhus. Och där bredvid ligger den nyrustade tågstationen.

Pendlarvänligt

Knivsta ligger så bra till mellan Stockholm och Uppsala. Det går smidigt att åka åt båda hållen för att jobba. Och sedan vi flyttade hit till Knivsta 2000 så har jag jobbat ca 6 år i Stockholm och 8 totalt i Uppsala.  Det är liten andel av Knivsta kommuns invånare som jobbar i vår egen kommun utan man pendlar till någon av städerna eller Arlanda som ju är en gigantisk arbetsplats även bland Knivstabor.

Knivsta är ingen idyll men det händer saker här. Politikerna pratar om att vi kommer att vara 25000 invånare på sikt. Det är en företagarvänlig kommun. En ung kommun. Och där det händer en massa nytt hela tiden.

Det är stor inflyttning från både Stockholm och Uppsala hit. Jag tror det är kombinationen av att det finns en stor arbetsmarknad inom räckhåll med det faktum att hustomter och lägenheter är billigare här än i Uppsala/Stockholm. Senast igår såg jag en långtradare med ännu ett hus svänga in till villaområdet Alsike. När vi flyttade till Knivsta -00 var det knappt några hus där det nu är en hela villastad blandat med flerfamiljsbostäder.

Knivsta brukar ligga bra till och ibland även vinna sådana där creddiga undersökningar som ”bästa resultat i skolan”, ”flest utnyttjad föräldraledighet bland pappor”, ”minst brott per invånare” osv.

Så Knivsta är litet, lugnt och tryggt. Och jag älskar att komma hem till Knivsta efter en stressig dag i storstaden. Men närheten till två av Sveriges fyra största städer gör att det blir lite tunt med servicen i den egna kommunen.

Knivsta i reklamfilmer

Knivsta har figurerat i reklamfilmer några gånger. Av någon anledning är det när reklammakarna vill ha en plats som känns väldigt bonnig, som denna:

Busshållplatsen där huvudpersonene släpper av sina vänner ligger väldigt nära där jag bor. Även om de zoomat ut jättemycket hade busshållplatsen stått lika ensamt och ödsligt mitt i ingenstans.

När det ska se riktigt ödsligt och deprimerande ut, vart åker man då och filmar? Japp, du gissade rätt: Knivsta. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=a6_Kg9AN254

Men någon gång kan reklammakarna komma till Knivsta för att filma något riktigt fint och idylliskt. Minns ni denna reklam som nu är 10 år sedan den sändes?

Det går väldigt fort men barnen som vinkar är sonens dagis. Och Alexander själv står i mitten i brun/blå jacka med vit keps.

Knivsta på Facebook

Långt före kommunen startade sin Facebooksida så var det min vän och kollega Stellan Grönwall som startade en grupp som heter ”Knivsta Gruppen” och som nu har över 2200 medlemmar. Jag har varit med som administratör sedan starten och det har för det mesta varit kul även om vi stundtals har haft ett fullt sjå att hålla gruppen fri från rasism och annat otrevligt. Men det är mest diskussioner och tips om lokala aktiviteter och erbjudanden. Det har hänt mycket fint i gruppen. Folk som hjälper varandra och ställer upp för varandra. En kampsportklubb har startats tack vare kontakt som skapats i gruppen. Och i eftermiddag var det en kille som erbjöd sig byta däck gratis för folk som inte har råd att anlita hjälp för det och ännu inte har bytt. Bara detta vore ju värt en egen kärleksförklaring:

Knivsta_Gruppen

Bildbevis på den mycket ädla gesten i Knivsta Gruppen just idag. Vilken vardagshjälte!

Så Knivsta. Jag älskar dig! Och det är världens bästa plats att bo på just nu.