Kärleksförklaring nr 11 #blogg24: Daniel

…ja alltså inte jag själv. Utan alla andra Daniel. För idag är det 11 december och alla som heter Daniel har namnsdag. Jag det är många som heter Daniel. Enligt Expressen så är det namn 83 på listan över de 100 vanligaste namnen på nyfödda i Sverige. Men det är inte så många i exakt min ålder som heter Daniel. Jag är född 1970 och då jag fick heta Daniel var det någon som tyckte det var så skitfult att de tyckte det var nödvändigt att förklara för mina föräldrar att de måste tänka på att jag ska heta det i hela mitt liv.

Från 1975 och framåt blir det ett rätt så vanligt pojknamn. För idag är det enligt denna sida på ”Allt för föräldrar” på plats 21 över de vanligaste namnen hos hela befolkningen i Sverige. Mer info om namnet Daniel från ”Allt för föräldrar”:

”Daniel är ett hebreiskt mansnamn med betydelsen ”Gud är min domare”. Daniel har använts som dopnamn i Sverige sedan 1200-talet men blev vanligt först efter reformationen. Daniel (profet) Daniel var en av profeterna i Gamla testamentet. Se Daniels bok. 1992 var Daniel det femte vanligaste tilltalsnamnet bland nyfödda pojkar. Det året fick 27 av 1 000 nyfödda Daniel som tilltalsnamn. Det var kulmen på en modevåg som började redan på 60-talet. December 2012 fanns det totalt 78 711 personer i Sverige med namnet, varav 51 247 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 888 pojkar namnet, varav 377 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 11 december. Det vanligaste smeknamnet är Dan eller Danne.”

Så dagens kärleksförklaring går till alla er dryga 85 000 Daniel runtom i Sverige. Och främst då till er Daniel som jag känner lite bättre. Jag taggar er på Facebook när jag länkar detta blogginlägg. För visst är det så att man känner någon slags samhörighet med de som har samma förnamn? Eller gör man inte det?

Det fanns tills för inte så länge sedan bara en i hela världen som heter Daniel Erkstam. Men nu har jag en brorson i NC, USA som heter Isac Daniel Erkstam. Så jag skickar en särskild gratulation på namnsdagen till honom:

Isac Daniel Erkstam

Jag har googlat runt lite för att se vilka kändisar som heter Daniel. Och i denna guldgruva på ämnet ”kändisar som heter Daniel” hittade jag ett bekant namn: Daniel Webster, amerikansk politiker som levde för ca 200 år sedan. I Sverige kanske han inte är så känd. Men jag minns att ett citat från honom som vi använde då jag jobbade med kommunikationshjälpmedel. Detta citat är väldigt klokt och passar ju även in i mitt nuvarande jobb på en kommunkationsbyrå. Så det får bli avslutningen på denna hyllning till alla Daniel:

Daniel Webster

Daniel Webster (1782–1852)


“If all my possessions were taken from me with one exception, I would choose to keep the power of communication, for by it I would soon regain all the rest”