Kärleksförklaring 20 #blogg24: Luleå

Luleå (Wikicommons)

I dag tänkte jag hylla Luleå. Min hemort mellan åren 1984-1992. Jag var alltså 14 år när vår familj flyttade ner till Luleå. Och man kan säga att vi hamnade i Luleå av en slump, eller snarare en rad oförutsedda händelser.

Vi bodde då i en liten by i Kiruna Kommun som heter Svappavara. Där hade gruvan precis stängt och samhället var dödsdömt. Pappa hade sedan ett par år pendlat in till Kiruna och hade ett bra jobb där som programmerare på LKAB och det var dit vi hade velat flytta. Minns inte om mamma var klar med omskolningen och om hon hade börjat jobba eller pluggade då. Men när gruvan i Svappavara stängde var det helt hopplöst att försöka sälja radhuset vi bodde i. Länsarbetsnämnden (?) erbjöd oss hjälp med flytt och tom att ta över det återstående på huslånet på ett villkor: Att vi lämnade Kiruna kommun. Så pappa sökte jobb söderut: Både i Stockholm (blev erbjuden jobb på Sun 1984, hade varit coolt om han varit med där från ”starten”) och Luleå där han tackade ja till ett jobb på Ångpanneföreningen. Så hösten 1984 flyttade vi ner till Luleå. Det var nervöst att som bypajsare från Svappavara börja på 8:an i Hertsöskolan i Luleå. Men säkerligen hade det varit ännu tuffare att flytta till Stockholm.

När folk frågar vart jag är ifrån så svarar jag fortfarande alltid att jag är från Luleå trots att jag bodde 14 år i Kiruna kommun. Får jag möjlighet att utveckla svaret till mer en 2 sekunders versionen brukar jag lägga till att jag är född i Luleå. Men anledningen till att jag känner det som att jag har mitt ursprung i Luleå är nog att de 8 åren från att man är 14 till att jag fyllt 22 är så viktiga. Det var då jag blev en självständig individ, gick ut gymnasiet, flyttade hemifrån, träffade min nuvarande fru osv.

Så Luleå har en särskild plats i mitt hjärta. Luleå är en vacker stad vid bottenvikens strand. Själva stadskärnan ligger på en halvö med Luleåälvens mynning på ena sidan och havet på den andra.

Poster för Midnight sun cup Luleå 1988Sommaren 1988 var speciell. Det var en varm sommar. Jag fick körkort och då pappa precis fick tjänstebil fick jag + min bror ta över hans metallic gröna Volvo 240 från 1976 med taklucka. Den drog 1.6 liter per mil men vi åkte på långsemester till Lofoten ändå. Den sommaren hade Luleå en World Cup seglingstävling för VM12:or. Och det var väldigt mycket folk som kom till stan och riktig karnevalstämning i en hel vecka. Minns att det var riktigt varmt och så fint väder att det tom för ovanlighetens skull var helt spegelblankt på havet en kväll när de skulle ha en deltävling.

Efter den sommaren försökte Luleåborna återskapa stämningen från VM-veckan 1988 med något som kallades Sjöslaget. Men det blev inte alls samma sak utan mest bara som vilken festival som helst.

Jag flyttade från Luleå till Helsingfors sommaren 1992. Min bror hade då redan flyttat till Uppsala. Och sedan blev det så att mina övriga 2 bröder, mamma och till sist även pappa flyttade från Luleå. Så from år 2000 så är det ingen i min familj som bor kvar där. Jag var till Luleå på jobbresa några år efter att pappa flyttat därifrån och tog in på Scandic. Då var jag orolig att någon gammal gymnaisekompis eller liknande skulle sitta i receptionen, för det skulle kännas fånigt att ta in på hotell i sin gamla hemstad. Men det fanns ingen som det kändes naturligt att ringa och fråga om jag kunde knoppa in hos trots att jag då och fortfarande har både släkt och goda vänner där.

Det är trevligt att återvända till Luleå men det blir allt för sällan. Luleå är en stad som för alltid kommer att ha en särskilt plats i mitt hjärta. Som är staden där jag blev den jag är.