Kärleksförklaring 13 #blogg24: Traditioner

(Klicka på bilden för att komma till Skyltat.se där jag lånat bilden)

Idag är det ju Lucia och då tänkte jag passa på att ge en kärleksförklaring till just traditioner. Det finns många traditioner jag gillar och Lucia är en av dem. Ibland kan det vara svårt att skilja på vad som är seder, bruk och traditioner. Men min definition på tradition är sånt en liten eller stor grupp människor gör på ett visst sätt vid upprepade tillfällen. En gång är ingen gång. Men gör man det en andra gång så kanske man skapat en tradition. Min kärleksförklaring är därför idag inte bara riktad till just Lucia utan till traditioner i största allmänhet.

Så här såg det ut i Långhundra kyrka igår morse då barnens skola firade Lucia:

Väldigt bra sångare i årets luciatåg. Tack Långhundra skola för mkt fint luciatåg. #stämning #lucia

Ett foto publicerat av Daniel Erkstam (@erkstam)

Jag måste även samtidigt påpeka att det i vissa kretsar påstås att våra största helger och starkaste traditioner skulle vara i fara pga att vi tar emot så många till Sverige från andra länder. Lisa Magnusson skriver på Metro just idag mycket träffsäkert om protestgrupperna på Facebook för folk som tror att våra traditioner skulle vara hotade. Till att börja med så tycker jag att det är märkligt att just dessa nationalister tror att vi har så svaga traditioner i vårt land att vi skulle överge dem bara för att vi får influenser från annat håll. Dessutom är det ju rent trams att tro att några traditioner öht har varit exakt likadana i alla tider. Traditioner skapas i större eller mindre grupperingar. Och ska man ha den hållningen till traditioner borde vi isåfall skippa julen och gå tillbaka till att fira midvinterblot med människooffer och andra mkt otrevliga saker som vikingarna höll på med innan Sverige blev ett kristet land.  😉

De största högtiderna hemma hos oss är jul och påsk. Och när de gäller de två storhelgerna är det kanske mest noga att allt blir så som vi tycker att jul och påsk ska vara. I vår familj har vi som säkert de flesta andra, helt egna traditioner kring både de högtider som de flesta firar. Vi gillar även att få extra anledningar till att fixa lite extra gott och mysigt som tex kanelbullens dag, våffeldagen, fettisdagen (som vi firar många tisdagar i rad ;). De vuxna i familjen gillar surströmming och därför har vi hittat ett gäng som vi kan få äta surströmming med en gång varje höst.

En mycket trevlig tradition som jag bara fick uppleva ett par gånger var då vi bodde i Stenhagen i Uppsala 94-00. De sista åren där gick barnen på ett dagis där de införde traditionen att varje år på FN-dagen ordna med ett knytkalas. TIll det knytkalaset fick alla ta med sig en maträtt eller ingrediens till en festbuffé. Så det var mat från Sri Lanka, Bangladesh, Somalien, Chile mfl länder som dukades fram. Ett år tog vi med Karelska piroger med äggsmör, som ju är en finsk specialité. Svenska familjer tog med hemrullade köttbullar eller något annat svenskt gott. Det var väldigt trevligt och väldigt gott och en tradition jag gärna hade fortsatt med.

Till sist: Traditioner är vad vi gör dem till. Och traditioner har i alla tider förändrats och förnyats. Lucia-traditionen skulle inte hotas eller förstöras av att det skulle vara 4 lucior i tåget, som alla är pojkar. Nya traditioner skapas och kommer till vårt land hela tiden och så har det skett i alla tider. Halloween, Alla hjärtans dag och Black Friday har införts i Sverige genom den inverkan som amerikansk kultur har på oss. Men dessa traditioner gör inte att vi firar mindre jul och påsk. Varje familj har möjlighet att välja vilka traditioner man vill ha som de största. Och valet styrs av vilka man gillar eller vilken tro man har.